28 november 2017

Ülilihtsalt ja imekiiresti valmiv - WTF!?

Ma ei ole kokaraamatu-inimene, pole elus vist ühtegi neist ostnudki. Üksikud riiulis olevad isendid on enamasti kingiks kuskilt tulnud. Lehitsen läbi, ent kokkama need mind enamasti ei meelita - raamat on ikka... no lugemiseks või nii :)Kokaraamat aga ei suuda kahjuks eriti pikalt põnevust üleval hoida. Ja eriliselt nõtket keelt sealt ju ka ei leia :) Nii ma siis vana kooli tüdrukuna uhangi ühtesid ja samu toite teha, vaid mõnel kirkamal päeval söödan sõber guuglile ette mõned hetkel meelepärased toiduained ja lasen tal mulle kamaluga põnevaid retsepte ette laduda.

Pime ja ligane sügis on see aeg, mil mul taas kõik vanad ja sadu kordi tehtud-söödud toidud tüdimust tekitavad ja vererõhu lakke tõstavad. 

Ja nii ma siin lappan. Blogimaastikul on lademes põnevaid kokandusgurusid. Teate küll, nad on ilusad, piitspeenikesed, tärgeldatud põllega ja millimeetri pealt paigas köögiga (mul käib köögiremont, ilmselt sellest ka mu tavalisest sapisem keel). Nende üles pildistatud toidud on OMG kui lahjad, tervislikud, täiusliku rohelise maltsa padjale asetatud, üle mõistuse ilusad. Ma siis lappan neid pilte, kütan end mõnuga üles, umbes nagu enne otsustavat poksimatši, haaran koti ja lippan poodi. Ma olen nii kuradima valmis tegudele asuma! Olen kõikvõimas! Ma veel näitan!

Kui ma siis seisan seal värske kraami leti ees, vajun sisinal õhust tühjaks... kõik need lössis brokolid ja jõuetu moega kapsapead jahutavad mu kirglikku kokameelt mõne hetkega. Lõpuks on ikkagi südamlik tere tulemast ahjuliha või hakklihakaste või kotletid või mulgi kapsad või muu ebatervislik ja tavaline ja ilmetu väljanägemisega, ent maitsev pläust. 

Aga mitte sellepärast ei hakanud ma siia kirjutama :)))) Nagu pealkirjas näha, siis on blogikokkade meelislause postitust alustades "lihtsalt ja kiiresti valmiv", lõikude kaupa on juttu, kuidas just selle roa valmistamiseks ei ole tarvis tundide kaupa köögis seista, hakkida, küpsetada, vahustada, uhmerdada... See kõik valmib nii kiiresti, justkui möödaminnes, tuled töölt (kui sul see on) ja 10 minuti pärast aurab hõrk (ja tervislik, lahja, ilus, maitsev, mitmekülgne, vitamiinirikas jne, jne) roog laual. 
Esiteks, ma tahan teada, kust k.... te kõik selle kvaliteetse kraami (mis juba töötlematagi on maitsev ja ilus) ostate? Kui erinevate väiketootjate käest, siis kui palju kulub teil aega selle kraami linna pealt leidmiseks ja koju tarimiseks? Ja kui mõnest suurest poest, siis kus need imepoed asuvad :)? Ma käin suht võrdselt nii Selveris, Rimis kui ka Maximas, lisaks veel selles pisikeses kodupoes, mille ketikuuluvus mulle kunagi meelde ei jää (no see Narva mnt-l, pargi servas bussipeatuses).

Vähemalt ühes asjas on need superkokad siiski megaarengu teinud - enam ei raiu nad igas postituses, et kõik see on kõige lihtsamast lihtsaim kraam, mis teil kodus kindlasti kogu aeg ootel seismas on. Mõni aeg tagasi armastasid nad sellele rõhuda. Ja mina valutasin pead, et kust mutiaugust ma võtan tillituhka või suitsuse või mittesuitsuse mekiga paprikapulbrit :)

P.S. Tegelikult ma teen ikka toorsalateid ka, ainult et.... ma uhan sinna mõnuga juustu - veel parem kui mitut sorti! -, rasvast kala, peoga seemneid jms, nii et tervislikkusest on asi kaugel :D

P.P.S. Tegelikult hakkas mul juba seda kirjutades kergem ja küll ma ka edaspidi söönuks saan :)

P.P.P.S Mul oli kiusatus panna siia mingi eriti hall ja kole hakklihakastme pilt, aga teie parema enesetunde huvides hoidsin end siiski tagasi. Või olgem ausad, mul ei ole hetkel seda pilti panna :)

14 kommentaari:

  1. aga minu toidublogi? https://nurgatagune.wordpress.com/

    Ausõna, see on realistlik laisa inimese toidublogi, pmst tegin selleks tarbeks, et oleks endal kuskilt vaadata, mida ma süüa olen teinud ja kuidas see toit käis, mis üle-eelmisel nädalal hästi välja tuli.

    ja ühtlasi ei ole ma väga suur lihatoitlane, st söön küll, aga tavaline toit ei ole praad.

    VastaKustuta
  2. Ma pärast arvuti taga tudeerin seda asja. Aga hoia alt, kui on jälle udupeen jutt ja imelised pildid 😂

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mul ei ole ühtegi pilti.

      Kustuta
    2. Notsu toidublogi on ainuke, mida ma loen. Sest see on päris inimese köögivaade, mitte klantspilt. Loominguline ja inimlik. Hingekosutav ka siis, kui nende kirjelduste järgi ise süüa ei tee.

      Kustuta
    3. Ma panin ka selle oma blogirulli. Kiire pilk näitas, et ma lugemisnaudingu saan sealt küll, kokkamise oma ei tea veel.

      Tglt on päris hea mõte köögiblogi piltideta teha. Mu kujutlusvõime läks kohe lendama... nt moeblogi (piltideta), siis need blogid, kes iga päev näitavad, mida nad poest ostsid (aga pilte ei paneks) jne.

      Kustuta
    4. lugejate tagasiside (reaalis antud) näitab, et mu blogist saavad söögitegemise mõttes kasu eelkõige need, kellel endal ei tule ideid pähe või on toidutegemisfoobia - sest nad näevad, et nii suvaliselt, nagu mina teen, saab ka; ja saavad uusi ideid, sest ma olen suht julge katsetaja. Kogenumal kokandajal on sealt ehk vähem uut leida, vbla ainult antropoloogilisest huvist, mismoodi teised elavad ja mida söövad.

      Kustuta
  3. Kokaraamatute retseptid.

    Me esimene oli Kreeka kokaraamat. SUURE-jooneline. Seal algasid retseptid "nädal enne pidu tapa lehm ja paar lammast".

    Siis on Anni Arro. Kes alustab "tee maja ümber ring ja korja kümmekond sorti hooajalisi ürte".

    Meil on kokaraamatuid u kolm riiulitäit. Mõni neist on täiesti praktiline ja reaalselt kasutusel. Toosama Arro pani mu näiteks tatart sööma, 35 aasta vanuselt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tjah, mis ma ikka virisen siin... Võrreldes kreeklastega on minu köögielu tõepoolest kordades lihtsam :)
      Kokaraamatute tüpoloogia on sul ikka päris selge, ma vaatan :P

      Kustuta
    2. Ei ole, miks sa nii arvad? Aga raamatuid on küll palju.

      Kustuta
    3. No et sul on kohe nii täpselt teada, et kellel ja mis stiilis need raamatud on :)

      Kustuta
  4. Mismõttes rasvane kala ja seemned ja ei ole tervislik? Inimesel on normaalseks toimimiseks rasva ka vaja ja kalarasv on selleks puhuks väga hea. Mingi soovitus ütles lausa, et südametervise heaks peaks sööma rasvast kala VÄHEMALT 2x nädalas. Nii et jätka samas vaimus, kõik on hästi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ma kahtlustan, et minu värsketes salatites ongi rasvane kala ja seemned (ja juustud) ülekaalus :)

      Kustuta
  5. Appi, kui hea tekst!!! Sain südamest naerda... ja noogutades takka kiita, et just-just, nii need toidublogijad ja kokkajad räägivad-kirjutavadki:) Vana hea hakkliha on ikka parim väljapääs (no mitte vanaks läinud, värske ikka, aga saad aru küll mis ma öelda tahtsin:)) Uhad seda aga erinevate köögiviljade manu ja asi kombes! Toit olemas, kõht täis, meel hea ning üks mure jälle murtud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siis läks hästi, väike naer peab ikka saatjaks olema ju :)

      Kustuta